Oldalak

2010. 12. 01.

Távol a világtól - Kenyában




"Van hogy egy egyszerű séta közben felfedezel egy házat, aztán hogy meglásd a romban az álombeli hajlékot, ahhoz már intuició és képzelőerő is kell. Ezek azok a tulajdonságok, amelyekben nem szenved hiányt a francia Marie-Paule Pellé belsőépítész, designer, szenvedélyes régiséggyűjtő, a Vogue Décoration és a House & Garden újságírója, de mindenekelőtt fáradhatatlan és kíváncsi utazó."
Így kezdődik a cikk, ahonnan mai témámat vettem. Majd elmeséli, hogy belsőépítészünk pont így találta meg ezt a kis házat Lamu szigetén, Kenyában. Teljesen romos állapotban volt, mégis annyira elvarázsolta a látvány, hogy azonnal elhatározta, életet lehel belé.
Több évnyi munka következett, melyet a teljes felújítással töltöttek. A homlokzat elé egy lépcső került, kicsit távolabb úszómedencét építettek egy kisebb kiszolgáló pavilonnal.
A ház a helyi hagyományoknak megfelelően és helyi mesterek keze munkája nyomán hófehér vakolt külsőt és belsőt kapott, még a fürdőben is, mert a szakember szerint "valóban elképzelhetetlen lett volna járólappal és csempével burkolni, mint máshol". Teljesen igaza van.
Szólnom kell még az arab írásjelekről, mint díszítő eszközökről a lépcsőfokokon és a nappaliban, mely tisztelgés a helyi nyelv előtt. Szerintem hihetetlenül gyönyörű és autentikussá varázsolja a teret, csakúgy mint a többi, a helyi üzletekben, régiségboltokban vásárolt kiegészítő.
De a ház magán viseli Marie utazási szenvedélyének nyomait is, mert a világ több tájáról is találhatunk bútorokat, Rádzsasztán palotáitól a XVIII. századi párizsi hotelekig. Így alakul ki a házikó sajátságosan egyedi kevert stílusa, mely mindennek ellenére egységes és belesimul környezetébe.





































Cristiana Ceci írása nyomán
Forrás: Marie-Claire.it
Képek még: Lamu Island Property

8 megjegyzés:

sea970 írta...

Ja kérem, majd egyszer mi is teszünk egy "egyszerű" sétát Lamu szigetén, Kenyában. És akkor majd mi is felfedezünk magunknak egy ilyen romos kis házacskát. :D :D :D

Klein Kinga írta...

Így is lesz! Vagy ha mégsem, jó volt legalább egy ideig hinni benne:)

Szilvai írta...

Nekem elég lenne Görögországban egy ilyen kis romos, amit csak úgy felújítok. Ott már legalább sétáltam néhány helyen, romos házat is láttam, most már csak a bankszámlaegyenlegemet kell felülvizsgálnom!:))

Klein Kinga írta...

Jó-jó, igazad van, hát persze, az igazság az, hogy nekem itt Magyarországon is boldogság lenne egy házikóhoz jutni, csak amikor cikket írok egy-egy házról, lakásról, ami tetszik, mindig feltámad bennem a vágy, hogy jó lenne ott lenni, de a realitás az egy teljesen más dolog.
Bizony bankszámla függő :)

Szilvai írta...

Ezt mi úgy hívjuk: Az álmodik a nyomor tipikus esete.:)

Klein Kinga írta...

Így is lehet mondani.

Mocca írta...

...és mikor is indulunk ide? :D

Klein Kinga írta...

Nemsokára, drága Mocca, csak még egy kis türelmet :D

Fb. like

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails