Oldalak

2012. 10. 16.

A szépülő Átrium moziban jártam

Sikerült bekukkantanom Budapesten a volt Átrium mozi felújítási munkálataiba. Mint a legutóbbi hírekből is megtudhattuk a Merlin Színház  csapata és Bauhaus kedvelő befektetők vették birtokukba a híresen szép, Kozma Lajos által tervezett mozit és befogadó színházként fogják működtetni azt, a neve pedig Átrium Film-Színház lesz. Kisebb felújítás után október 18-án már egy Ai Wei Weiről, a neves kortárs képzőművészről szóló filmet vetítenek, majd novembertől megindul a rendszeres munka a színházban. Az épületet 1936-ban adták át és a kor magas technikai színvonalú megoldásaival méltó társa lett, a kicsivel korábban épült példaképnek, a  Simplon mozinak (később Bartók, mára széthordva). Később ugyanerre a "bérház mozival" elképzelésre épült a Lloyd (volt Odeon), legújabban Budapest Jazz Club) és a Broadway mozi épülete is.
Személyesen ott járva megdöbbentő a hely, főleg az előcsarnok szuggesztivitása és eleganciája, mely még a festékes dobozok, létrák és állványok látványánán keresztül is átsüt. Nem lehet nem gondolni a Bauhaus által létrehozott szellemi igényesség légkörére, a jellegzetes formák, ívek, színek vonalak előidézik bennem mindazt, amit erről a korról tanultam és láttam - főleg fényképeken. A Merlin munkatársai közül ez utóbbi hangulatról, az irányzat műfaji sokszínűségéről beszélgettem Kudron Anna művészeti titkárral,  Németh Fruzsi pedig a színház műszaki vezetője kedvesen kísért végig a helyiségeken. Lelkesen értik és érzik a genius loci-t, a hely szellemét, szeretnék a volt mozi helyiségeit minél szakszerűbben felújítani. Újra működni fog a homlokzati fényreklám, mely betűtípusával igazi jelképe a kornak, rendbe hozták a vetítőterem mennyezetén "tejútnak" nevezett körben elhelyezkedő kis szellőzőnyílásokat, melyek mögött eredetileg világítást is elhelyeztek és készül egy új, nagyobb színpad is. Nem lesz könnyű helyreállítani viszont a csodálatos narancsszínű mázas hidegburkolatot a lépcsősor oldalán, mert a gyár már nem létezik és ma már modernebb technológiával készítik ezeket a burkolatokat. Az oszlopok üvegmozaik borítása ezzel szemben már most szinte eredeti fényében tündököl.
Jó látni, hogy egy évtized után újra éled ez a legendás hely és remélem még sokáig élvezhetjük szépségét. Fényképeim bár nem a legjobb minőségűek, valamit talán visszadnak a hangulatból, melyet éreztem.
Köszönöm a lehetőséget a Merlinnek és kívánok sikeres működést!
 "It's showtime, folks!"

Fotó: Klein Kinga

4 megjegyzés:

Szilvai írta...

Istenem, az egész ifjúságomat itt töltöttem! Mozibérlettel 2 forintért jártunk délelőtti előadásokra (néha iskola helyett).

Klein Kinga írta...

Szilvai: Sokunk ifjúságához kapcsolódik ez a hely, a Face-en valaki teljesen hasonlót írt!

Szilvai írta...

Lehet, a mi is iskolánkból többen lógtunk arrafelé. :))

Ben@Bernhardt írta...

Just amazing all images and thanks for sharing..

Fb. like

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails