Oldalak

2010. 12. 01.

Távol a világtól - Kenyában
"Van hogy egy egyszerű séta közben felfedezel egy házat, aztán hogy meglásd a romban az álombeli hajlékot, ahhoz már intuició és képzelőerő is kell. Ezek azok a tulajdonságok, amelyekben nem szenved hiányt a francia Marie-Paule Pellé belsőépítész, designer, szenvedélyes régiséggyűjtő, a Vogue Décoration és a House & Garden újságírója, de mindenekelőtt fáradhatatlan és kíváncsi utazó."
Így kezdődik a cikk, ahonnan mai témámat vettem. Majd elmeséli, hogy belsőépítészünk pont így találta meg ezt a kis házat Lamu szigetén, Kenyában. Teljesen romos állapotban volt, mégis annyira elvarázsolta a látvány, hogy azonnal elhatározta, életet lehel belé.
Több évnyi munka következett, melyet a teljes felújítással töltöttek. A homlokzat elé egy lépcső került, kicsit távolabb úszómedencét építettek egy kisebb kiszolgáló pavilonnal.
A ház a helyi hagyományoknak megfelelően és helyi mesterek keze munkája nyomán hófehér vakolt külsőt és belsőt kapott, még a fürdőben is, mert a szakember szerint "valóban elképzelhetetlen lett volna járólappal és csempével burkolni, mint máshol". Teljesen igaza van.
Szólnom kell még az arab írásjelekről, mint díszítő eszközökről a lépcsőfokokon és a nappaliban, mely tisztelgés a helyi nyelv előtt. Szerintem hihetetlenül gyönyörű és autentikussá varázsolja a teret, csakúgy mint a többi, a helyi üzletekben, régiségboltokban vásárolt kiegészítő.
De a ház magán viseli Marie utazási szenvedélyének nyomait is, mert a világ több tájáról is találhatunk bútorokat, Rádzsasztán palotáitól a XVIII. századi párizsi hotelekig. Így alakul ki a házikó sajátságosan egyedi kevert stílusa, mely mindennek ellenére egységes és belesimul környezetébe.

Cristiana Ceci írása nyomán
Forrás: Marie-Claire.it
Képek még: Lamu Island Property
Megjegyzés küldése

Fb. like

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails