Oldalak

2010. 05. 07.

"A színek egész orgiája"

Remélem emlékeztek még Koltai Róbert egyik régi rádiókabaré jelenetére, amelyben egy tanár monológját mondja el, aki rajzszakkört akar indítani és ennek érdekében minden egyes osztályba bemegy és újra és újra előadja ugyanazt a lelkesítő szöveget, ami persze a végére már szinte összefüggések nélküli össze-vissza beszélés időnként visszatérő állandó kifejezésekkel. Ilyen például "a színek egész orgiája!" is. Hát ez jutott eszembe, illetve a fülembe az ő hibás esz betűjével, mikor ezeket a képeket elkezdtem nézegetni.
Ez a pennsylvaniai farmház szinte a szivárvány minden színében játszik, mégsem ízléstelen vagy sok, legalábbis nekem. Nagyon közel áll ez a saját ízlésemhez. Imádom a színeket, mert vidámságot, életet hoznak az otthonunkba. Nem szabad félni, megfelelő odafigyeléssel, bátran lehet alkalmazni őket.
Kíváncsi vagyok mit szóltok ehhez a házhoz, amit Jeffrey Bilhuber amerikai szakember tervezett. Ő egy sikeres és jónevű belsőépítész és pontosan ez stílusának lényege, amit itt láthattok. Egy adag klasszikus amerikai stílus megbolondítva élénkebb színekkel és egy fuvallatnyi modernséggel. Keveri a vidékit a városival, a modernt a rusztikussal. Elegáns mégis közvetlen.
Ezen a képen az előtérből nézünk be a lakásba. Nem szeretem megnevezni a színeket, ugyanis az elnevezések szerintem mindenkinek mást-mást jelentenek - erről még majd szeretnék egy külön bejegyzést írni -, itt azonban megemlíteném, hogy a cikk szerint, amit írtak róla Bilhuber egy a Mount Vernon-on látott szín alapján kevertette ki a kéket. Jó lehet a színmemóriája!




Ez itt a nappali újabb színekkel. Felhívom a figyelmet a festett hajópadlóra, etnós mintával, nagyon tetszik! Később lesz közeli kép a mintáról is.

Étkező.

Ez is két étkezőszék, csak a másik szobában tartózkodnak, amíg szükség lesz rájuk. Nem rossz ötlet, ha van hely.
Ez itt a "sunroom"-nak hivott nappali.(Ha valaki tudja ezt hivatalosan hogy fordítják, szívesen veszem, ha megírja- nem tudok jól angolul.) Nézzétek meg a kanapé mekkora, ha minden igaz több, mint 5 m hosszú! (17 láb)
A már előre jelzett minta. Érdekes módon valami varázslatos teljességet érzek benne, nem tudom...
A konyha.
Ez pedig egy csodás rusztikus külső fala a háznak, ami az átétépítés során belülre került és rendkívüli hangulatot kölcsönöz a családi nappalinak. (family room)

Ugyanezen helyiség többi oldala.


Fotel hímzett párnával a nappaliból, ahol a sárga kanapé van. Az etnós hangulat újabb jele.

Fürdő és háló.

És végül a legelőször bemutatott helyiség (entrance hall) egy másik fala kandallóval és finom puha fotelekkel, csüccs!


Forrás: housebeautiful.com

19 megjegyzés:

sea970 írta...

Én sem tudom, hogy mi az a sunroom. Biztos napos nappali. :-)
Az én kisfiam egyébként a nappalit óvodás korában reggelinek hívta. Tulkép igaza is volt: túlnyomó részt csak reggel voltunk benne, mert aztán elmentünk otthonról...

Klein Kinga írta...

Felhívás! Szívesen veszem olyasvalaki segítségét időnként, aki már jobban beleásta magát az angol lakberendezési szaknyelv rejtelmeibe. Cserébe olaszból tudom nyújtani ugyanezt a segítséget. E-mail címem: kleinkinga26@gmail.com
Előre is thank you:)

HS írta...

A sunroom a Nap szobája. Tudod, a házadnak az a része, ahol vendégül látod a Napot. Beszélgetsz vele, esetleg isztok egy nagy bögre teát, s utána ki-ki megy a dolgára. A Nap az égre, Te pedig oda, ahová a lépteid visznek.:)

Klein Kinga írta...

Igen-igen, én is valami ilyesmire gondoltam. Köszönöm a szakértő hozzászólást hol(d)nap ügyekben!

Martha írta...

Most fedeztem fel a blogodat és nagyon örülök hogy rátaláltam. Üdv. Martha

Klein Kinga írta...

Köszönöm Martha, akkor neked, mint virágszerető bloggernek ajánlom a következő bejegyzésemet a budapesti erkélyek pillanatnyi állapotáról, nmesokára elkészül, nézd meg!

Gábor írta...

a sunroomrol Kaliforniban tudom, hogy mi: egy nyitott, nem futott szoba, ami atmenet a terasz fele. Semmikepp sem nappali, inkabb egy fedett es szunyoghaloval vagy uveggel korulvett terasznak felel meg. Onnan lehet leginkabb megismerni, hogy szerkezetileg semmi koze a hazhoz, ahhoz hozzaepitett elem.

Klein Kinga írta...

Köszi!!!!! Akkor talán legközelebb a magyar veranda szó áll hozzá. Hm?

Klein Kinga írta...

Most olvastam el egy e-mailben, amit egy kedves olvasóm küldött, aki Londonban él, hogy szerinte a sunroom eredetileg téli kert, ami itt nem teljesen állja meg a helyét, de jelez valamit, amiről Gábor is írt. Nekem így már kezd érthetőbb lenni.

Gábor írta...

igen a veranda valoszinuleg az europai megfeleloje. Igen erdekes tema egyebkent, hasonlit ahhoz mintha a lazulas szo jelenteset fejtegetnenk kulonbozo kulturakban, hasonlo tevekenysegeket talalnank, de megis foldrajhoz, eletkorhoz, szokasokhoz kotheto. Egeszen mas a sunroom pl. a keleti mint a nyugati parton. Rakerestem a google imagesen a sunroomra es mar arulkodok a kepek is, szinte mindegyik a hetveget, a semmittevest (a semmitteves luxusat) suggalja. Vagyis nem lettem okosabb, pestiesen: a sunroom az nem valami, de az biztos, hogy megy valahova : )
Egyebkent gratulalok a bloghoz, design dij eselyes lesz, ha igy folytatod

Klein Kinga írta...

Köszönöm Gábor, nem tudom van-e ilyen díj és persze jól is esne, de a blog igazi sava-borsa ti vagytok, ti kommentelők. Nekem ez az igazi dicséret, ha írtok, úgyhogy ezúton bátorítanék mindenkit, hogy bátran mondjon véleményt! Ha csak két szó nekem az is fontos és akkor is ha nem pozitív. Gyerünk, kommentre fel!

aletta írta...

A család után számomra szinte a második legfontosabb dolog a színorgia (kérdezd csak Pepét), szóval köszönöm én is a bejegyzést. :-)

Klein Kinga írta...

Éljenek a színőrültek!

Balázs írta...

Én a sunroom-ot esetleg "beépített terasz"-ként fordítanám magyarra, mert abban benne van, hogy "nyitott", ilyen napfényes, kiülős, általában kertre nézős, de fedett, körbeépített, és hogy szerkezetileg független a ház szerkezetétől.

Klein Kinga írta...

Köszi Balázs a hozzászólást, üdvözöllek a blogomban! Képzeld most a legutóbb olyat is találtam, hogy "breakfast room"! Nem semmi, hogy miket kitalálnak. A végén minden étkezéshez lesz egy room-juk :)

sea970 írta...

Egyre több pasi van itt.
De jó!
Hol lehet ezt lájkolni?
:D :D :D

Klein Kinga írta...

Mármint a pasikat?

sea970 írta...

Magát a tényt, hogy pasik is vannak itt. :P

Klein Kinga írta...

Itt. Lájk.

Fb. like

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails