Oldalak

2010. 03. 21.

Lakáskultúra 2010

Még adós vagyok egy kiállítás beszámolóval. Gondolkodtam rajta, hogy van-e értelme, hisz már esetleg nem aktuális és arra jutottam, hogy sosem késő bemutatni olyan újdonságokat, cégeket vagy termékeket, amelyekkel később - ki tudja mikor - dolgozhatunk még. Nem is szaporítom a szót tovább.
Az első cég, amelyet a fenti szempontból érdekesnek találtam és bemutatnék az a V+M Kft., amely az Ábrahám Műhely Kft-vel közösen állított ki. A munkamegosztás náluk a következő, ahogy Kis Tivadar az Ábrahám Műhely képviseletében elmondta nekem. Ők készítik a különböző ajtókat és ebből pedig konyhát készít a Vmbútor. Az ajtók, amelyek itt láthatóak mind saját gyártásúak és fa furnérosak. Nem szakmabeliek kedvéért a furnéros azt jelenti, hogy az ajtó nem teljes egészében készül fából, vagyis nem tömörfa, hanem valamilyen alapra egy egészen vékony nemesfa réteget dolgoznak rá. Gyönyörű egzóta fa furnérokat láthattam itt, olyanokat is amelyekről még nem is hallottam.




A honlapjuk éppen átrendezés alatt van, így csak a fakorlátos honlapot tudtam belinkelni, mert ezzel is foglalkoznak, de ezt is érdemes megnézni.

Bármelyik itt látható ajtóból és másfajta anyagokból is lehet konyhát terveztetni és készíttetni a Vmbútorral, akik foglalkoznak modern és klasszikus stílussal is. Máté György megmutatta a Blum legújabb távirányítós ajtónyitó rendszerét. Az ember csak megnyomja a gombot és a felsőszekrény ajtaja, kinyílik. Szezám tárulj! A honlapjukon sok-sok fényképet találhattok. Úgy érzem mindkét cég öregbíti a minőségi magyar bútorgyártás hírnevét - nem tudom van-e ilyen, de jó lenne, ha lenne.
Nagyon szeretem a természetes köveket a lakberendezésben és a Liliom Stones-nál ilyeneket láttam, ezen kívül ilyen kőből készült mosdótálakat is lehet kapni, mint amilyen a fotón látható.


















A most következő képek a Svea standján készültek. A kétféle konyha közül az egyikben nagyon tetszett a hátfal megoldás, egy alumínium keretben lévő üveg mögött valamilyen textil vagy textil hatású anyag.
















A Svea után találtam egy magyar konyhabútor készítő céget, ahol egy rendkívül kedves hölgy mesélt róluk. Art Mirror-nak hívják őket és egy saját gyártású, igen hangulatos, festett ajtós konyhát állítottak ki klasszikus stílusban, amely nagyon jól sikerült. Minden részletében a minőségre való törekvés tükröződött. A békákért külön dicséret, nagyon helyesek voltak!





A Bamboo-Sróf-nál minden bambuszból volt a parkettától a bútorokon keresztül egészen a konyhai felszerelési tárgyakig.

















Ismét egy természetes anyagokból készített burkolatokat forgalmazó cég következik. A Mediterrán Kert.Nem is mondok többet, szerintem a képek magukért beszélnek:
















A Hanák konyhája nagyon mutatós volt, de nekem valahogy mégis hideg és egyszerre túl vibráló a sok mintával:
















Amiről pedig most írok, szerintem egy igen fontos újdonság. Eddig legalábbis még nem hallottam olyat, hogy ennyire konkrétan felhasználták volna a lakberendezésben azokat a tapasztalatokat, amelyeket a hajóiparban szereztek a fáról. Itt pedig ez történt. Amit a képeken láttok az egy zuhanyozó burkolata fából! Mégpedig olyan fafajtából, amit a hajókészítéshez is használnak, növényi olajokkal kezelve.Mindezt Korona Sándor mesélte el nekem a Laurum cég képviseletében.














Végül, de nem utolsósorban említem a Floors4u-t, akik a Pergo laminált padlót forgalmazzák. Rendkívül sokféle, nem csak fa utánzatú, hanem színes és mintás padló paneleket is láttam.


Bár sok mindenről írtam volna még, azt hiszem ennyi elég lesz. Nehezen választottam, de sikerült kiemelnem a számomra legfontosabbakat valamilyen szempontból.

13 megjegyzés:

sea970 írta...

Akkor most újra kérdeznék...
Mi az az egzóta?
Én azt hittem, hogy a furnérban nincs is igazi fa. Nekem legalábbis mind olyan műnek tűnik. :-(

Klein Kinga írta...

Az egzótának, más néven egzotikusnak nevezzük a trópusi fafajtákat a lakberendezésben. Bővebben itt:
http://www.safa.hu/index_belso.php?id=
Amit a furnérról írtam, azt nem véletlenül írtam. Hallottam már én is ilyen tévhiteket. Egyébként azért tűnhet műnek, mert szépen simára van csiszolva - nem strukúrált a felülete :) - és valamilyen anyaggal kezelték is, de fa, valódi! Nem tetszik?

aletta írta...

Köszi a bemutatót. Én is választ kaptam egy kérdésemre, pont az utolsó kép kapcsán, ami az én bemutatómon, mint hiányosság szerepelt, lefotóztam ugyanis a standjukat, de azt nem, hogy kik ők. Köszi!

Klein Kinga írta...

Szívesen.

Unknown írta...

Szia Sea!

A furnér az általános tévhittel ellentétben nem egy műanyag borítás (az a laminált felület) hanem a valódi fából rendkívül éles késsel, nagyon vékonyan leszeletelt falemez (akár néhány tized milliméter). Két fajtája van.

Az egyik esetben a tengelye körül forgatott fából hasítják le folyamatosan, ilyenkor sokkal egyneműbb az anyag, hiszen egy adott évgyűrűn belül akár több métert is lehet gyártani. (Ettől tűnhet "műnek" is)
A másik esetben simán lapokat hasítanak a fából, így az eltérő színű évgyűrűk mintaként jelennek meg. Ez szinte ugyanazt az érzést kelti, mint egy normál deszka. Igazából az is, csak nagyon vékony. :)
A furnérozás lényege, hogy nagyon drága, egzotikus -egzóta- fákból nem kell teljes deszkákat felhasználni, egy olcsóbb fából, vagy akár tömbösített faanyagból (hdf, mdf) készített alapra ragasztják a furnért és így a valódi drága fa érzete megmarad.

Van egy anyag, ami hibásan furnérlemezként van a köztudatban, ez szintén préselt fahulladék, de semmi köze a furnérhoz.

Végül létezik még egy anyagfajta, a rétegelt lemez, ami a furnérhoz hasonlóan vékonyra szeletelt lapokból készül. Az egyes rétegeket mereőleges száliránnyal ragasztják össze. Ennek előnye, hogy sokkal erősebb, és nagyon kicsi vetemedési hajlandósággal rendelkező anyag jön létre, valódi fa felülettel és a valódi fa egyéb pozitív tulajdonságaival.

Üdv,
Pepe (hna design)

Klein Kinga írta...

Kedves Pepe!
Köszönöm ezt a szakmailag pontos és érdekes kommentet, gyere minél többet és taníts minket! Azt hiszem bennem egy asztalos veszett el, imádom a fát. Lehet, majd ha lesz időm és pénzem asztalosnak tanulok.

sea970 írta...

Én is köszönöm. :-)
Most már csak azt nem tudom, hogy akkor miből van az én konyhabútorom?!?! De majd akkor alaposan megvizsgálom...

Klein Kinga írta...

Az, ha jól emlékszem fenyő. Azt szokták tömör fából is készíteni, mert nem olyan drága és ritka, de létezik fenyőfa furnéros lap is. Majd megvizsgáljuk. Nem is gondoltam, hogy ez így érdekel téged, de örülök neki!

Unknown írta...

Sziasztok,

nincs mit! :)

A fenyőnek két nagy előnye van: egyes fajtái viszonylag gyorsan nőnek, ezért tudnak olcsóbbak lenni. Másrészt többségük egyenes, ezért nagyobb hányadban lehet belőle használható deszkát kinyerni. Egyébként puhasága miatt a megmunkálása is sokkal könnyebb, így a szerszámokat sem veszi annyira igénybe.
Ezért van, hogy fenyő bútorokat valóban elég gyakran készítenek valódi fából, akár házilag is (például én :).
Van mondjuk hátránya is, nagyon sérülékeny a felülete, és a rengeteg görcs is problémás esztétikai szempontból.

Az mdf, hdf anyagokat egyébként azért találták ki, hogy a hulladékfát minél jobban tudják hasznosítani. Ezek gyakorlatilag nagyon nagy nyomáson préselt fűrészporból/forgácsból készülnek valamilyen kötőanyag (pl. műgyanta) hozzáadásával. Ha nincs szükség a valódi fa felületére, akkor nagyon jó alapanyagok. Kiválóan festhetők, vagy laminálhatók, mivel tükörsima felületük van, könnyen feldolgozhatók, szabhatók, marhatók, így például konyhabútor ajtók számára is ideálisak.
Bútorlapnak inkább a durva mdf-et, míg ajtók, frontok készítéséhez a finomabb hdf-et használják.

Igazából egyetlen nagy hátrányuk van (de ez a valódi fára is igaz valamennyire) a nedvességet rosszul tűrik, mivel szétdagadnak.

Ez ellen két lehetőség van védekezni: vagy a felületet kell védeni (laminát, festék), vagy magát a lapot kell olyan kötőanyaggal készíteni, amitől nedvességnek ellenáll.

Ma már egyébként nem csak a hulladékot használják fel, hanem lényegében minden selejtesnek minősített (görbe, túl görcsös, stb.) egész fát ledarálnak és feldogoznak így.

Üdv,
Pepe (hna design)

sea970 írta...

Az ajtók biztos fenyőfából vannak. A többiről meg én azt hittem, hogy furnér. De akkor lehet, hogy nem is az. :P
Eddig nem is érdekelt nagyon, de ha már így szóba került...

Klein Kinga írta...

Ha a többin a bútortestet érted, az biztos bútorlapból van. Na az a műanyag felület, belül pedig faforgács összepréselve.

sea970 írta...

És akkor annak mi a neve, ha nem furnér? Laminált préselt fahulladék???
:D :D :D

Klein Kinga írta...

Most minek? Ha arra gondolsz, amit tévesen furnérlemeznek hívnak, szerintem farostlemez.

Fb. like

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails