Oldalak

2010. 06. 10.

Az idő varázsa avagy a padló művészete


Bennetek milyen érzést ébreszt mezítláb végigmenni egy hajópadlón?

Nekem csodálatos, ha elképzelem, pláne ha az régi fából készült. Ez olyan pluszt ad hozzá számomra, amit nehezen fogalmazok meg. Valami ahhoz hasonlót talán, mintha eltűnne az idő...
A belluno-i Antico Cadore vállalat sok-sok éve gyárt fapadlót mindenféle fafajtából. Legyen szó régi épületekből kinyert vagy újonnan termelt fáról, mindezt a kézműiparosok bölcsességével és a modern technika felhasználásával, géppel ha arra van szükség és kézzel, ha arra.


"Kezek, amelyek ismerik a fát, ősi mozdulatok emlékezetét hordozzák és felismerik a múlt visszhangjait, kezek, amelyek jobban szeretik a gyalut mint a csiszológépet."- olvasható a honlapon. A régi faanyagokat nagy gonddal válogatják, helyreállítják és szerelik be újra, melyek így új életet nyernek.
"A thaiföldi régi teak például vagy az, amit a már nem használt indiai templomokból nyernek mély spiritualitással átitatott. Ez az anyag amint padlóvá válik egyedi és nehezen kimondható érzéseket ad hozzá a térhez, de érezzük a lábunk alatt, betölti tekintetünket, így utazunk egyszerre térben és időben."
Különböző fantázianevek alatt különböző összetételű és felületi kiképzésű padlófajtákat árulnak. Van "Hagyományos - régi fából", "Hagyományos - új fából", de a "Múlt visszhangjai" nevűt például szigorúan kézzel gyalulják, csiszolják és kefélik. A "Romantica" elnevezésű, értékes felületei és különleges pácolásai klasszikus enteriőrökben való alkalmazást tesznek lehetővé. Fektetése lehet ragasztással, összepattintható változatban vagy szögeléssel, ráadásul padlófűtéshez is alkalmazható.
Van ezen kívül járólapszerűen lerakható, ennek a régi fából nyert fajtája garantáltan egyedi mintázatú, van kültérre, vizes helyiségekbe való valamint kifejezetten egzóta fából készülő változat, nem beszélve a hajók padló- vagy falburkolatairól.
A képek, melyeket a gyártól kaptam és ezúton is köszönök Federico Fontana úrnak, csak néhány példát mutatnak be. Ajánlom, hogy nézegessétek meg a honlapot is, rengeteg gyönyörű fafelületet láthattok még.

















"... de érezzük a lábunk alatt, betölti tekintetünket, így utazunk egyszerre térben és időben."

1 megjegyzés:

Kukla Edina írta...

Imádom a fát,a padlót és mezítláb járkálni...

Fb. like

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails