Oldalak

2010. 10. 27.

Giccs vagy nem giccs?Tegnap ezt a képet egy giccsről szóló rokon témájú honlap cikkében találtam. Nem értek egyet vele. A cikkel sem teljesen, de ez egy hosszabb felkészülést igényelne, hogy megmagyarázzam, miért. Most inkább csak "érzem a véleményem" és nem tudom megmagyarázni. Aki esetleg elolvassa az egész cikket, kiváncsi lennék a véleményére arról is.

Szóval most inkább csak a képről szeretnék beszélni. Nekem ez a kép nem giccses. (Van ott még más kép is, ami szerintem ugyanúgy nem illik oda, de most csak ezzel akartam foglalkozni.) Nem tudom miért gondolta a cikkíró - Horváth Tamás -, hogy jól illusztrálja a cikket? Talán a számára szokatlan színválasztás lehet az oka? Esetleg az a tény, hogy több párna is van a kanapén? Vagy csak egyszerűen túl nőies a berendezés?
Az biztos, hogy más , mint amit Magyarországon általánosan megszoktunk, bár egyre több újságban, honlapon láthatunk ehhez hasonló enteriőröket és mi lakberbloggerek :) is igyekszünk sokféle égtájról, stílusból, mindkét nem számára számtalan variációban élhető esetleg provokatív tereket bemutatni, de a giccs fogalmában szerintem benne van a negatívum, az ízléstelenség, főleg abban a hagyományos értelemben és szövegkörnyezetben, ahol ez megjelent. Az hogy kellemetlen, idegesítő valami. Ám továbbmegyek, a giccs jelentésére - nem vagyok művészettörténész, de - újabban számomra valami pozitív is rakódott, amennyiben művészi értelemben kiemeljük és más kontextusba helyezünk egy giccses tárgyat, új értelmet kaphat. Itt szerintem nem erről van szó. Az én értelmezésemben ez a szobarészlet vidám, színes, mégis kellemes és otthonos. Ízléses. Még a minta sem sok benne. A fehér fal és kanapé kiegyensúlyozza a látványt. És akkor mutatok valamit, ami még szebb!
Nézzétek meg ezt a képet:
A képen látható festményt Gesztelyi Nagy Zsuzsa készítette és ő helyezte be valamilyen számítógépes programmal ebbe az enteriőrbe. Sok ilyen képe van, nemsokára bemutatok egy párat belőlük itt is. Tegnap találtam nála ezt a képet és arra gondoltam példaként hoznám fel, mit tesz egy műalkotás egy szobabelsővel. Még ezen a kis képen is látszik, hogyan erősítette fel a berendezés otthonosságát Zsuzsa festményének puhasága, kerekded formái és nem utolsó sorban színeinek harmóniája. (Egy picit persze változtatott a színeken, de csak árnyalatokat.)Szerintem telitalálat, ahogy megtalálta a festmény számára ideális helyet. Látszik, hogy egy ideig építészek közelében dolgozott, legalábbis ezt olvastam róla.
A giccsnek lehet, lassan jó nagy irodalma van, még nem ástam bele magam, de ezek után ezt is meg kéne tennem, hiszen -most jöttem csak rá- nagyon érdekel a téma.
Zsuzsa festményeit pedig ajánlom szeretettel mindenkinek, hátha rájöttök, hogy valamelyik képe csak és kizárólag a ti szobátokban érezné jól magát :) És persze minden szakmabelinek is, újabb lehetőség kis színt csempészni szürke otthonokba.
Megjegyzés küldése

Fb. like

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails