Oldalak

2010. 04. 12.

Miért tetszik? Egy modern nappali HongKongban



Ez a villa HongKong szigetének délkeleti részén épült 2008-ban egy Shek-O nevű kis halászfaluban. A belsőépítészet vezető tervezője Jim Olson, az Olson Kundig Architects-től.
Első látásra megfogott az egész épület, mégis most csak a nappaliról írnék néhány szót,  a kép alapján.



Rengeteg gondolat kavarog bennem; azt hiszem a legfontosabb, hogy valami elementáris harmónia árad szét bennem, ahogy a képre nézek, pedig úgy tűnik, semmi extrát nem látok. Egy igazi modern nappali. A hatalmas térben a kanapék és a székek szimmetrikusan veszik körül a dohányzóasztalt és a tolóajtón túl is folytatódik a szimmetria. A nagy belmagasság elementáris szabadságérzetet ad a kilátással együtt és az egyszerű geometrikus vonalak kiemelik az anyagok szépségét. Szinte alázattal fogadják a lemenő nap sugarait a felületek.

Ez lehet a titka ennek a helyiségnek, amely mint nappali nem is egy különálló tér, mert hiszen egy nagy tér itt minden, beleértve  a környező természetet is, ahogy  belép a nagy ablakokon, szóval a titok talán ott van, hogy az egész épület és vele együtt a nappali is egyszerűen és alázatosan, de mégis méltóságteljesen simul a tájba, nem kis mérete ellenére. Mindezt úgy, hogy az óriási felületeken időtálló, minőségi anyagok jelennek meg, melyek egyéb díszek, minták, dekoráció nélkül öltöztetik föl a teret. Anyag és forma egybeforr, nemigen tudnám megmondani melyik a fontosabb és így együtt szolgálják a funkcionalitást és a szépséget. A színek mindehhez visszafogottak, majdnem monokróm összhatásban lángolnak a napsütésben.
Az ember úgy érzi boldogabb lehetne egy ilyen házban,  pontosabban a környezeten itt nem múlhat. Muszáj lesz mélyen magunkba nézni.




Fotó: Benjamin Benschneider
Forrás:Olson Kundig Architects

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nekem is nagyon tetszik! Pedig tiszta barna... (Igaz nem unalmas egy cseppet sem, szerintem!)

Fb. like

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails